Дата публікації:
16 березня 2023
Кількість переглядів:
219
Поділитися:

Протягом весняного семестру семеро студентів кафедри ГФ беруть участь у програмі академічної мобільності в Інституті прикладної лінгвістики Факультету електронних технологій навчання Ризького технічного університету (Латвія). Програма реалізується у межах проєкту Erasmus+ та у рамках Угоди про співпрацю між СумДУ та РТУ.

Учасники програми розповіли про свою мотивацію, особливості навчання та поділилися враженнями від перебування в Латвії.

Наприклад, студентку-перекладачку Яну Гержан привабила можливість навчання в офлайн-режимі, у новій країні, з новою для неї культурою і традиціями.

– Ключовою мотивацією для мене стала потенційна можливість здобути більш вузькоспеціальні знання з професії перекладача. Мої очікування цілковито виправдались. Я була приємно вражена методиками викладання, підходом та форматом домашніх завдань в РТУ. Окрім того, я дуже задоволена студентським життям і різноманітними заходами, які тут влаштовують для студентів програми Еразмус: тур містом, вечірки з іграми, волейбол, танці, – зазначила майбутня перекладачка.

– Академічна мобільність – це постійні непередбачені пригоди, багато нових знайомств. Головне – це великий досвід у міжкультурній комунікації, розвиток своїх особистих навичок соціалізації, адаптації до нових умов. Звичайно, вчитися очно – це щось, чого я давно не робив, і відчувається як зовсім новий експіріенс. Менше ніж за місяць ми змогли багато де побувати та познайомитись із іншими студентами програми Erasmus+, – розповів студент Андрій Гребенюк.

Хлопець зізнався, що спершу було доволі важко пристосуватися до нових обставин, розібратись як ходить міський транспорт, скільки він їде до потрібного корпусу. Та і взагалі – розібратися, в якому корпусі в тебе зараз лекції... Тим не менш, відчуття живої комунікації, постійний фідбек від викладачів – це те, чого не вистачає онлайн.

Студентка Юлія Рева подалася на програму за запрошенням одногрупниці:

 – Спочатку дещо мене лякало: нова країна, нові люди. Але наважилася, бо перш за все це можливість вийти із зони комфорту. Я в захваті від навчання, від викладачів, заходів, які проводять для студентів програми Еразмус. Я познайомилася з багатьма іноземцями, що також дає можливість прокачати розмовну англійську (і це дійсно допомагає). Дуже рада, що скористалася можливістю, і за цей місяць ще жодного разу не пошкодувала!

А от для Дар’ї Медведь програма академічної мобільності одразу вбачалася значним кроком вперед, безліччю нових можливостей та нового досвіду. Як і багатьом іншим, дівчині було страшно поїхати з дому, від батьків та друзів, вперше за кордон так ще й так надовго:

– Але я вирішила ризикнути та поїхати через страх. Дуже боялася, що не встигну з документами, переживала через те, що все навчання англійською, але дарма – все вийшло, все просто й зрозуміло. Навчання в РТУ для мене цікаве, насичене та ефективне. Викладачі доброзичливі та відкриті. Хоча навчання в новій країні та університеті – завжди випробування, це дійсно дуже необхідний досвід.

– Студенти-філологи отримали можливість розвинути як фахові навички, так і трансверсальні компетентності, навчаючись за програмою «Технічний переклад» в РТУ. Без перебільшення, це унікальна можливість для майбутніх перекладачів вивчати дисципліни професійного спрямування від викладачів приймаючого факультету, які мають значний досвід у цій галузі. Користуючись нагодою, від імені кафедри ГФ та факультету ІФСК СмДУ, хочу подякувати декану факультету партнерського ЗВО, професору Марині Платоновій, яка є стейкхолдером кафедри ГФ; всім колегам Інституту прикладної лінгвістики, зокрема Зане Сенько, кураторці навчальних програм; а також Відділу міжнародної мобільності РТУ під керівництвом Евіти Міщуки за організаційно-методичну підтримку наших студентів. Маємо надію на подальшу плідну взаємовигідну співпрацю у наступних семестрах. Запрошую студентів 1-3 курсів кафедри ГФ подавати заявки на мобільність у наступному семестрі. До речі, вже оголошено кол на осінній семестр – підсумувала заступник з міжнародної діяльності декана факультету ІФСК Алла Красуля.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Електро-технічний корпус, 4 поверх, ауд. ЕТ- 422


тел. (0542) 687 - 798 / внутрішній - 798

E-mail: [email protected]

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту посилання на ресурс обов'язкове

All rights reserved by sumdu.edu.ua