Дата публікації:
11 лютого 2022
Кількість переглядів:
325
Поділитися:

Вища освіта в Німеччині та стипендіальні програми – онлайн-зустріч саме на цю тему відбулась у рамках роботи студентського країнознавчого гуртка "Офіс подорожей" (9 лютого 2022 року). Почесною гостею стала стейкхолдер СумДУ, випускниця кафедри германської філології, викладач німецької мови для ІТ, магістрантка Бамберзького університету Анна Мелай, яка наразі проживає та працює в Німеччині.

У ході презентації Анна не тільки розповіла студентам спеціальності «Філологія» про свій досвід і можливості, які відкриваються перед стипендіатами міжнародних програм, а й про питання фінансового забезпечення. Як правило, студентські внески та розміри стипендій варіюються залежно від землі, де розташований навчальний заклад.

Окрім найпопулярніших стипендіальних фондів (DAAD, BAYHOST), Анна звернула увагу на ті, що за своїми цінностями наближуються до певної партії Німеччини. Вони зацікавлені у студентах, що займають активну громадянську позицію у себе на Батьківщині та збігаються у поглядах з організаторами програм.

Переважна кількість наданих прикладів стане у нагоді студентам філологічного спрямування, але і технічні спеціальності не залишилися без уваги. Зокрема, для останніх більш актуальною буде стипендія від "Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit (FDP)", ніж від "Konrad-Adenauer-Stiftung (CDU/CSU)".  

Окремо обговорили стажування та практики, адже вони займають важливе місце у системі німецької освіти та подальшому працевлаштуванні. Анна також наголосила на важливості волонтерства та підкреслила, що не варто нехтувати навіть тими заходами, які можуть здаватися незначними. На думку Анни, будь-яка діяльність на волонтерських засадах, навіть організація семінару в університеті, може допомогти у подальшій кар’єрі та житті.

У ході жвавої дискусії сповнені мотивації слухачі отримали відповіді на всі поставлені питання: від позанавчальної активності в німецьких університетах до порад, як легше отримати візу на навчання.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Електро-технічний корпус, 4 поверх, ауд. ЕТ- 422


тел. (0542) 687 - 798 / внутрішній - 798

E-mail: [email protected]

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту посилання на ресурс обов'язкове

All rights reserved by sumdu.edu.ua