Дата публікації:
07 вересня 2023
Кількість переглядів:
257
Поділитися:

24-25 серпня в університеті Хельсінкі, Фінляндія пройшла конференція «Стала лінгвістика: теорія та методи», яка зібрала науковців з різних куточків світу (Данія, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Німеччина, Чехія, Польща, Австралія, США, Чилі, Коста-Ріка). Представником від України була старший викладач кафедри германської філології Ірина Ущаповська, запрошена університетом Роскільде, Данія для участі у цій конференції.

Конференція була присвячена складній взаємодії між екологічними, економічними та соціокультурними факторами, які сприяють сталому розвитку суспільства (або його відсутності). Мова є вирішальним компонентом у досягненні сталого життя та світу. Проте, досі мова та лінгвістика в основному відсутні на порядку денному досліджень сталого розвитку.

Мета конференції полягала в тому, щоб додати лінгвістичну перспективу до обговорень сталого розвитку та, загалом, включити лінгвістику і вивчення мови в дослідження сталого розвитку.

Учасники конференції обговорили, як вивчення сталості може вплинути на теорії та методи лінгвістичних досліджень. Теми доповідей відображали різні теоретичні точки зору, як-то: еколінгвістику, лінгвістичну роботу на місцях, мовну документацію, підтримку та відродження мови, відносини центру та периферії, питання спільного створення знань.

Пані Ущаповська презентувала доповідь на тему «Від мови, що підтримує, до мови сталого розвитку». В ній йшлося про важливу роль мови у збереженні національної ідентичності та складності перекладу й локалізації термінів сталого розвитку. Також було зазначено, що курс сталої лінгвістики викладається на кафедрі германської філології СумДУ в межах проєкту Жана Моне «Сприяння європейським практикам освіти для сталого розвитку через мову бренду: міждисциплінарні дослідження» програми ЄС Еразмус+.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Електро-технічний корпус, 4 поверх, ауд. ЕТ- 422


тел. (0542) 687 - 798 / внутрішній - 798

E-mail: [email protected]

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту посилання на ресурс обов'язкове

All rights reserved by sumdu.edu.ua