Дата публікації:
23 березня 2020
Кількість переглядів:
504
Поділитися:

Батьківщина Шопена і Сенкевича, країна із яскравим фольклором і давньою історією – саме там пощастило побувати студенткам-магістрам спеціальності «Філологія» групи ПР.м-91 Маргариті Турчиній та Юлії Лазуткіній, котрі стали учасницями XVII Східної Зимової Школи, що тривала з 28 лютого по 14 березня у Варшавському університеті.
Для обох дівчат ця подорож стала першою поїздкою за кордон і залишила якнайкращі враження. Будні дні починалися цікавими лекціями викладачів з європейських університетів. Потім наставала черга інформаційно насичених семінарів, на яких студентки представили власні доповіді:

Маргарита Турчина розповіла про впровадження освітніх технологій викладання іноземних мов у вищій освіті Польщі в аспекті міжкультурного діалогу, а Юлія Лазуткіна – про польсько-українську культурно-історичну дифузію на Слобожанщині. Обидві доповіді викликали зацікавлення і схвальні відгуки як викладачів, так і студентів.
Інтенсивні заняття організатори доповнили яскравими екскурсіями. Так, студентки відвідали бібліотеку Варшавського університету, Головний архів давніх актів у Варшаві, музеї Варшавського повстання, Фредеріка Шопена, Війська польського, Варшавської битви в Оссуві, Національний музей. Побачили дівчата й Королівський замок у серці старого міста, палац у Вілянуві, пройшлися алеями розкішного парку Королівські Лазенки.
По закінченню Школи студентки отримали дипломи від директора Центру Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького. Дівчата висловлюють подяку всім організаторам Школи та діляться порадами, де слід побувати, щоб краще познайомитися із ясновельможною пані Варшавою.
1.    Старе місто – таку назву має історичний центр Варшави з Королівським замком, вузенькими бруківчастими вуличками, безліччю костьолів, кав’ярень і сувенірних крамниць. До речі, по середах Королівський замок можна відвідати абсолютно безкоштовно.
2.    Королівські Лазенки – один з найкрасивіших палацово-паркових комплексів у Європі. Вам неодмінно запам’ятається палац на острові!
3.    Вілянувський палац, збудований для польського короля Яна III Собеського. Навколо палацу розкинувся чудовий парк. Зараз палац є музеєм, який можна відвідати безкоштовно щотижня у четвер.
4.    Музей Фредеріка Шопена стане знахідкою для поціновувачів творчості композитора. Тут дуже вдало класика поєднується із сучасними технологіями.
5.    Музей Варшавського повстання. Після Другої Світової війни Варшава, наче фенікс, повстала з попелу. Поляки ревно бережуть пам’ять тих, хто поклав життя за свободу столиці. Музей буде цікавий навіть дітям і підліткам, адже в ньому багато інтерактивів.
6.    Музей Війська польського запам’ятається блискучими лицарськими обладунками. А ще сюди неодмінно варто завітати шанувальникам роману Генріка Сенкевича «Вогнем і мечем»!
7.    Музей лялькових будиночків стане цікавим не тільки для тих, хто цікавиться лялькарством. В ньому – історія цілої епохи з XIX по XX століття, представлена в ляльковому світі. Тут будинки і крамниці, лікарні і аптеки, костьоли і монастирі. Одним словом – відвідати варто!
«При нагоді із задоволенням ще раз завітаємо до Варшави!» – діляться Маргарита і Юлія.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Електро-технічний корпус, 4 поверх, ауд. ЕТ- 422


тел. (0542) 687 - 798 / внутрішній - 798

E-mail: [email protected]

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту посилання на ресурс обов'язкове

All rights reserved by sumdu.edu.ua