Викладачі кафедри оцінюють учасників МАН

Викладачі кафедри ГФ СумДУ взяли участь у суддівстві ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України (МАН), який проходив на базі СумДУ У журі секції «Німецька мова та література» працювали доцентки Лариса Щигло та Діана Мовчан.

Джуманджі-квест для абітурієнтів

9 березня 2024 року кафедра германської філології провела зустріч з абітурієнтами. У ході зустрічі школярі мали змогу дізнатися про особливості вступу й навчання на спеціальності  "035 Філологія" в Сумському державному університеті. Окрім того, школярі мали нагоду пройти ігровий квест «Джуманджі: шлях філолога». Поділені на команди, вони долали перешкоди - цікаві вправи з англійської мови у поєднанні з питаннями про спеціальність і кафедру - щоб дістатися переможної локації! Щасливі фото переможців опубліковані на Інстаграм-сторінці кафедри.

Випускник спеціальності “Філологія” переміг у літературному конкурсі

Павло Зінченко, випускник спеціальності “Філологія” СумДУ, став переможцем конкурсу оповідань “Тридцять” зі своїм твором “Ранкові новини” (лютий 2024 рік). Павло почав захоплюватися віршами та прозою ще в школі. Навчання на кафедрі германської філології тільки посприяло розвитку літературних навичок.   Бажаємо молодому письменнику творчої наснаги та натхнення! Лінк: https://www.facebook.com/share/v/P5eu5yEithUuPsZv 

Наукові доробки студентки спеціальності «Філологія» представлені на міжнародній конференції

Студентка спеціальності "Філологія" Анжеліка Кальченко (ПР-11) під керівництвом наукового керівника Оксани Бровкіної (старший викладач кафедри ГФ) взяла участь у ХI Міжнародній науково-практичній конференції "Innovative Solutions to Modern Scientific Challenges". Захід відбувався 21-23 лютого 2024 року в м. Загреб, Хорватія. Анжеліка представила апробаційну роботу з філології на тему "Argot: Case of Polari".

Можна обирати? Що? Коли? Як?

29 лютого на кафедрі ГФ була проведена зустріч здобувачів вищої освіти за спеціальністю 035 "Філологія" з гарантами освітніх програм "Германські мови та літератури (переклад включно), перша - англійська" ОС бакалавра, магістра та доктора філософії. Виступили Світлана Баранова, Ірина Кобякова та Наталія Таценко. Розповіли про забезпечення належної реалізації права студентів і аспірантів на формування індивідуальної освітньої траєкторії.

Перемога на Інтелектуальному мовному батлі

21 лютого Бібліотека СумДУ провела захід, що був присвячений Дню рідної мови - Інтелектуальний мовний батл між факультетами та інститутами СумДУ. Трійку лідерів очолила студентка спеціальності "Філологія" Поліна Кучмєєва, посівши перше місце. На початку батлу учасники ознайомилися з українськими відповідниками відомих іншомовних слів, також мали змогу випробувати себе в читанні скоромовок, пропрацьовуючи техніку чіткої вимови слів. Після цього проводилося саме змагання за звання кращого мовознавця на базі онлайн-гри в Kahoot.

Позитивні враження від програми Mitacs Globalink Research Internship

Привіт! Мене звати Олександра. Я студентка-філологиня факультету ІФСК СумДУ. На мою думку, Mitacs дає можливість для проактивних студентів продемонструвати свої навички, таланти та здібності, здобути практичний досвід у тих сферах, які їх цікавлять. Важливо отримувати задоволення від справи, яку обрав. Зацікавленість у невирішених питаннях, іноді проблематиці вузьких тем спонукає досліджувати і знаходити рішення. Я обожнюю вивчати переклад. Згодом зрозуміла, що потрібно шукати способи самовдосконалення в обраній спеціальності, тож на третьому курсі обрала Mitacs Globalink Research Internship.

Віртуальний візит до Бразилії разом з Офісом подорожей

14 лютого в Офісі подорожей під керівництвом викладача кафедри германської філології Олени Назаренко відбувся захоплюючий онлайн-захід. Каджіні Сарайва де Карвальйо (магістр з мовознавства та літератури, докторантка аспірантської програми з мовознавства та літератури Університету Санта-Крус-ду-Сул, штат Ріо-де-Жанейро, Бразилія) поділилася своїм досвідом навчання і повсякденного життя зі здобувачами освіти рівнів бакалавр, магістр, доктор філософії спеціальності «Філологія» і викладачами Наталією Таценко та Оленою Овсянко.

Кафедра ГФ у воркшопі з використання генеративного штучного інтелекту

Алла Красуля взяла участь у воркшопі на тему "Using Generative Artificial Intelligence in Everyday Life", організованому на міжнародній освітній платформі "Ukraine Global Faculty". Цей воркшоп став майданчиком для обговорення основ штучного інтелекту, його потенціалу та практичного застосування в різних сферах повсякденного життя. Учасники мали унікальну можливість дізнатися про найновіші досягнення в області ШІ, зокрема використання технологій для створення текстів, голосового вмісту, музики, зображень та відео.

Професійне самовдосконалення

Викладачі кафедри германської філології взяли участь у вебінарі на тему "Репозитарій СумДУ як один з інструментів видимості наукових і освітніх здобутків університету". Захід відбувся 13 лютого. На зустрічі розглядалися питання: принципи наповнення репозитарію СумДУ, авторське право, самоархівування, алгоритм розміщення публікації, типові помилки при депонуванні матеріалів.

 

 

 

Контакти:

Перекладацький навчально-методичний центр «LinguoStar» кафедри германської філології (ауд. ЕТ-412)

https://gf.sumdu.edu.ua/uk/pnmts-linguostar/perekladatskyi-navchalno-metodychnyi-tsentr-linguostar.html

тел. 687-885

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Директор ПНМЦ «LinguoStar» Жулавська Ольга Олександрівна (ауд. ЕТ-407)

тел.: +38(095)2107278 (Viber, Telegram)

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Електро-технічний корпус, 4 поверх, ауд. ЕТ- 422


тел. (0542) 687 - 798 / внутрішній - 798

E-mail: [email protected]

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту посилання на ресурс обов'язкове

All rights reserved by sumdu.edu.ua